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I am responding to your August 26, 1992 letter concerning 
whether the Hazardous Materials Transportation Act (HMTA) , ---.. 

49 App. u.s.c. § 1801 et seq., requires Department of Energy 
(DOE) contractors to comply with Nuclear Regulatory Commission 
(NRC) packaging and transportation regulations. 

The HMTA was amended significantly in 1990 by the Hazardous. 
Materials Transportation Uniform Safety Act (HMTUSA), Pub. L. 
No. 101-615, 104 Stat. 3244 (1990). A new provision, codified 
at 49 App. u.s.c. § 1818, states: 

Any person who, under contract with any department 
. of the Federal government, transports, or 

causes to be transported or shipped, a hazardous 
material . . . shall be subject to and comply with 
all provisions of this chapter, all orders and 
regulations issued under this chapter, and all 
other substantive and procedural requirements of 
Federal, State, and local governments and Indian 
tribes (except any such requirements that have 
been preempted by this chapter or any other 
Federal law) , in the ~ame manner dnd to the same 
extent as any person engaged in such activities 
that are in or aff e ct commerce is subject to such 
provisions, orders, regulations, and requirements. 
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This provision simply denies sovereign immunity to government / 
contractors, and its legislative history indicates that it does 
not represent a change in the law. As cited in your letter: 

Section (20) adds a new section [120) to the [HMTA]. 
New section [120) clarifies that contractors with the 
Federal Gove:z;-.r:unent are subject to the same · regulat io ns 



governing the transportation of hazardous mat ~~ial as 
,-:• any other shipper or carrier. The Committee firml y 

states that this amendment is to remove any lingering 
doubt on this point. It is the Committee's firm 
position that this simply restates existing law. (H. 
Rept. No. 101-444 (Part 2), 101 Cong., 2d Sess. 43 
(1990)) 

Therefore, agencies' pre-HMTUSA regulatory prerogatives remain 
unchanged. This provision requires government contractors to 
comply with legal requirements applicable to them; however, it 
does not require them to comply with requirements from which 
they are excluded or exempted, nor does it require regulatory 
agencies to apply all their requirements to any or all 
government contractors. 

For example, there are several regulatory exceptions in the 
Hazardous Materials Regulations (HMR) (49 C.F.R. Parts 171-
180) which frequently are used by DOE contractors. Thus, under 
49 C.F.R. §§ 173.7(b) and 177.806(b), national security 
shipments of Class 7 (radioactive) materials made by or under -­
DOE or Department of Defense direction or supervision, and 
escorted by personnel specifically d e signated by or under the 
authority of either agency, are not subject to the HMR. 

Similarly, DOE, its contractors, and . others are excepted from 
compliance with certain HMR packaging requirements when they 
use packagings made by or under DOE's direction for the 
transportation of Class 7 materials. 49 C.F.R. § 173.7(d). To 
qualify for this exception, the packagings must be evaluated, 
approved, and certified by DOE against packaging standards 
equivalent to those specified in 10 C.F.R. Part 71. These 
packages also must be marked and prepared for shipment in a 
manner equivalent to the HMR's requirements for Nuclear 
Regulatory Commission (NRC)-approved packagings. 

Just as the Research and Special Programs Administration is not 
required by the new statutory provision to apply any or all 
portions of the HMR to government contractors, the NRC is not 
required to apply any or all of its regulations to governmen t 
contractors. For example, NRC need not expand the applicabi­
lity of its packaging and transportation regulations beyond 
the certificate holders and licensees now covered by its 
regulations. 10 C.F.R. § 71.0(c). To the extent government 
contractors fall within those categories, they are subject to , ~ 
the NRC regulations; however, government contractors which are 
not certificate holders or licensees need not comply. 
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In a ummary, 49 App. u.s.c. 1818 does not require that DOE 
contractors comply with NRC transportation regulations which 
are not applicable to them . It only requires that DOE 
contractors comply with those NRC regulations which are 
applicable to them. This provision also does not require NRC 
to change its regulations to apply them to all government 
contractors. 

If you have any questions concerning this matter, please 
contact me at 202-366-4400. 

Sincerely, 

udith s. Ka eta 
Chief Counsel 
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